מה זה אחסון אתרים?
אחסון אתרים הינו מושג אשר צמח במקביל לצמיחת רשת האינטרנט בעולם. כל אתר אינטרנט, גדול, או הקטן ביותר, פרטי, ארגוני, או ממשלתי - זקוק לשרת אינטרנט על מנת שיוצג ויפעל ברשת האינטרנט. כאשר קבצי האתר ובסיס הנתונים שלו ממוקמים בשרת אינטרנט אשר מאפשר הצגה של האתר ברשת, האתר למעשה מאוחסן או מתארח באותו שרת. המושג נובע מאנגלית - Hosting, או Web Hosting.
מבחינה טכנולוגיה, מדובר בתהליך פשוט: שם מתחם (דומיין) אשר מוקלד לשורת ה- URL של הדפדפן, יציג תכנים אשר מקורם בקבצים שונים (HTML, CSS, JavaScript, PHP, תמונות או וידאו) ובסיס נתונים - אשר מאוחסנים בשרת אינטרנט המקשר בין הדומיין לבין קבצי האתר ומציג את תכניהם תחתיו. חברות אחסון אתרים למעשה משכירות שטחים בשרתים שלהם ללקוחות בעלי דומיין ותכני אינטרנט, על מנת להציג אותם ברחבי הרשת. חברות אחסון אתרים מספקות את הקישור ההכרחי שבין מחשבי הגולשים ברשת לבין הדומיין ותכני האתר.
כברת דרך ארוכה עבר תחום אחסון האתרים מאחסון על דיסקים לאחסון אתרים SSD, אך למרות זאת נשאר העקרון המרכזי של אחסון אתרים - די אותו הדבר: שרת אינטרנט פיזי אשר יכול להיות מחולק ל-VPS אחראי על העלאה והצגת תכני אתר האינטרנט ברשת. אחסון אתרים מבוסס SSD, בין אם הוא על דיסקים בשרת האחסון או VPS מבוסס SSD, מהיר פי 400 מאחסון אתרים המבוסס על דיסקים רגילים. עובדה זו מעלה את ערך אחסון האתרים במידה ניכרת, שכן המהירות והאמינות של אחסון אתרים מבוסס SSD הינם ערכים הבאים לידי ביטוי הן בחווית הגלישה, ניהול האתר ודירוג האתר במנועי החיפוש.
מדוע אם כן, לא להשתמש במחשב הביתי כשרת אחסון אתרים? כעקרון - הדבר אפשרי... אבל! האם המחשב הביתי חסין בפני הפסקות חשמל? האם מסוגל המחשב הביתי לספק רוחב פס גדול דיו על מנת לאפשר חווית גלישה טובה? די באתחול המחשב הביתי ואתר האינטרנט או אתרי האינטרנט כבר לא יהיו זמינים ברשת! חברות אחסון אתרים עושות שימוש בחוות שרתים המספקות חשמל באופן רציף וחליפי במידת הצורך. כמו כן, אחסון בחוות שרתים מאפשר לספקי אחסון אתרים את האפשרות להשבית לחלוטין שרת אינטרנט מבלי להפריע לזמינות האתרים המאוחסנים בו, מכיוון שהם יכולים להעלות את אתרי האינטרנט משרת גיבוי או שרת מראה.
ניתן לחלק את תחום אחסון האתרים לשני תחומים עיקריים: אחסון אתרים מבוסס Linux לעומת אחסון אתרים מבוסס שרתי Windows. מבלי להיכנס ליתרונות והחסרונות של כל אחד מהתחומים הללו, נבחין בין שתי שפות צד שרת אשר יוצרות את ההבדל המרכזי בין שתי אפשרויות אחסון אתרים: אתרים מבוססי שפת הקוד PHP יהיו מאוחסנים רק בשרתי Linux ולעומת זאת, אתרים מבוססי שפת הקוד ASP יהיו מאחוסנים רק בשרתי Windows. אבחנה זו באה לידי ביטוי בעיקר בפלטפורמות אינטרנטיות הנמצאות בשימוש בעולם הקוד הפתוח (קוד פתוח - פתוח ונגיש לכל, חופשי לשימוש, עריכת שינויים ועדכונים והפצה מחודשת, להבדיל מקוד סגור אשר מזוהה לרוב עם חברות תוכנה גדולות כמו מיקרוסופט שאינן מאפשרות צפייה בקוד המקור או עריכת שינויים בו): ג'ומלה, וורדפרס, מג'נטו, פרסטה שופ וכדומה. פלטפורמות אלו מבוססות PHP ובסיס נתונים MySQL. על מנת להעלות אותן לרשת האינטרנט, הן חייבות להיות מאוחסנות בשרתי אחסון אתרים Linux. בתוך חלוקה זו קיימות חלוקות מישנה נוספות, כגון אחסון אתרים הדורשים בסיס נתונים לצורך נראות ותפעול, לעומת אחסון אתרים הפועלים ללא בסיס נתונים - בהם כל המידע והגרפיקה מהווים חלק מקוד האתר ושינויים בהם דורשים התמצאות בסביבת קוד ויכולות תכנות. אחסון אתרי פלטפורמה סגורה - פלטפורמה אינטרנטית (לרוב מדובר בפלטפורמות מסחר מקוון) אשר מופעלת על ידי חברת אחסון אתרים המספקת אתר מוכן שבו מנהלי האתר נדרשים רק להזין תכנים, אך אין להם כל גישה לקבצי האתר ולבסיס הנתונים, לעומת אחסון אתרי פלטפורמות קוד פתוח (כדוגמת הנ"ל) - מופעלות על ידי חברת אחסון אתרים המספקת בדרך כלל אפשרות גישה מלאה לכל קבצי האתר ולבסיס הנתונים שלו.
אחסון אתרים - אפשרויות נפוצות
אחסון אתרים מאופיין במספר מושגי יסוד המישתנים בערכם ועלותם בין חברות אחסון אתרים: נפח אחסון, תעבורה חודשית, ממשק ניהול האחסון, ניהול תיבות דוא"ל, מספר בסיסי הנתונים, שירות הלקוחות, חשבונות FTP, מערך הגיבוי והשחזור ואפשרויות השימוש בהצפנת SSL. נבחן כעת את הסוגים העקריים של אחסון אתרים, כאשר האבחנה העיקרית ביניהם מבוססת על הקונפיגורציות הנפוצות של שרתי אחסון אתרים:
אחסון אתרים בשרת שיתופי
בקונפיגורציה של אחסון אתרים שיתופי, מאוחסן אתר האינטרנט בשרת אשר יכול גם מאות ואלפים של אתרי אינטרנט אחרים. כל האתרים המאוחסנים באחסון אתרים שיתופי, חולקים יחדיו את משאבי הזיכרון והמעבד של השרת המארח אותם. היתרון העיקרי של קונפיגורציה זו הינו עלות נמוכה של שירות אחסון האתרים, אך החיסרון לעומת זאת, עלול לבוא לידי ביטוי כאשר אפילו אתר אחד מבין כלל האתרים באחסון השיתופי צורך משאבי זיכרון ומעבד גבוהים משרת האחסון. במצב זה, הדבר עלול להשפיע על שאר האתרים באחסון השיתופי ולפגוע ביכולתם לתפקד. חברות אחסון אתרים מנטרות בדרך כלל אתרים בודדים כאלו, קובעות סף צריכת משאבים ועשויות להפסיק פעילות של אתר כזה במידה וקיימת סכנה שיפגע באתרים אחרים המאוחסנים עימו.
אחסון אתרים Reseller
בעלי תכנית אחסון אתרים ריסלר (Reseller), עוברים ממצב של מחזיקי אתרים מרובים באחסון אתרים שיתופי, לסטטוס של מנהלי אחסון אתרים. חברות אחסון אתרים יכולות לאפשר לריסלרים לרכוש שטח אחסון ורוחב פס, אותם הם מקצים על פי שיקול דעתם ללקוחותיהם הפרטיים. בידי הריסלר נתונה ההחלטה אילו חבילות אחסון הוא יגדיר במערכת ניהול הלקוחות שלו, מה יהיו מאפייני אותן חבילות אחסון ובאילו מחירים הוא ימכור את חבילות אחסון אלו. למעשה, חברות אחסון האתרים מאפשרות לריסלרים לנהל עצמאית חברת אחסון אתרים משלהם, כאשר בידי הרילסר קיימת אפשרות למכור שירותי אחסון אתרים ללא צורך לרכוש את השירותים הללו בנפרד.
אחסון אתרים בשרת פרטי (ייעודי)
אחסון אתרים שיתופי ואחסון אתרים ריסלר מספק לבעלי חבילות אחסון אלו אמצעים רבים לניהול קבצים, בסיסי נתונים, תיבות דוא"ל וכדומה, אך הם אינם מספקים אפשרות לניהול משאבי השרת. אחסון אתרים בשרת פרטי - ייעודי דורש מחברת האחסון להקצות שרת אינטרנט (חומרה) עבור הלקוח. ללקוח השוכר את השרת מחברת האחסון ניתנת שליטה מלאה על ניהול משאבי השרת כגון זיכרון, מעבדים, נפח, תעבורה אולם החיסרון בקונפיגורציה זו הינו העלויות הכספיות הגבוהות הכרוכות בשכירות וברישיונות התוכנות אשר תותקנה על גבי השרת הפרטי.
אחסון VPS
אחסון אתרים על גבי שרתים וירטואלים - Virtual Private Servers מהווה את הבסיס של טכנולוגיית מחשוב בענן: לקוחות אחסון אתרים בשרתי VPS מתחברים לשרתים הוירטואלים שלהם ממחשב מרוחק ובאותו רגע הם מתפקדים כיחידת קצה השולטת באופן מלא בשרת הוירטואלי ובתכנים הפועלים עליו וזאת, ללא תלות בחומרה או בסביבה הטכנולוגית בה נמצא השרת הוירטואלי. שרת וירטואלי - כשמו כן הוא - וירטואלי, כלומר איננו מבוסס חומרה בכל הקשור ללקוח הקצה המאחסן את האתר שלו ב- VPS. שרת וירטואלי הינו למעשה מחיצה בתוך שרת פיזי. קיימות מערכות רבות שנועדו לנהל את החלוקה הזו לשרתים וירטואליים והנפוצה ביותר היא VMware. יש לציין כי אפשרות זו לאחסון אתרים מספקת בידי הלקוח שליטה מלאה על המשאבים הדרושים לו לנראות ותפעול האתר המאוחסן ב- VPS. כמו כן, העלות נמוכה יותר מאשר אחסון אתרים בשרת פרטי מכיוון שעלויות החומרה מתחלקות בין לקוחות נוספים המשתמשים במחיצות VPS באותו שרת. בנקודה זו, חשוב לזכור כי כל VPS הוא עצמאי לחלוטין ואינו תלוי ב- VPS אחרים באותו שרת, עובדה חשובה לנושא המשאבים ואבטחת המידע.